image/svg+xml

Domowy żytnio-pszenny chleb na zakwasie - przepis krok po kroku

29-04-2024 05:22

Jeśli udało Ci się wyhodować Twój zakwas chlebowy przyszła pora na pieczenie pysznego, domowego i chrupiącego chleba :) Dokładny przepis i sposób wykonania przedstawiamy w naszym wpisie.

Domowy żytnio-pszenny chleb na zakwasie - przepis krok po kroku

Przepis na domowy chleb na zakwasie

Wiemy, że nie możecie się już doczekać przepisu, więc nie bedziemy przedłużać i owijać w bawełne. Gwarantujemy, że jak raz upieczecie chleb z tego przepisu to na stałe zagości on na Waszych stołach.

Składniki na jeden duży chleb:

  • 400 g mąki żytniej typ 720,
  • 100 g mąki pszennej typ 1850,
  • 150 - 200 g aktywnego zakwasu,
  • 100 g dowolnych nasion i pestek (u nas słonecznik, pestki dyni, sezam, czarnuszka),
  • 20 g siemienia lnianego (2 łyżki),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 400-450 ml ciepłej wody.

Akcesoria niezbędne do samodzielnego wypieku chleba:

  • miska,
  • drewniana łyżka,
  • foremka keksówka,
  • czysta ściereczka kuchenna,
  • pędzel kuchenny,
  • olej rzepakowy,
  • żaroodporna miseczka z wodą.

Przygotowanie pysznego i chrupiącego chleba:

  1. W jaki sposób przygotować zakwas do wypieku chleba dowiesz się z naszego poprzedniego poradnika --> kliknij tutaj
  2. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i 100 g dowolnych nasion. Mieszamy.
  3. Siemię lniane zalewamy 4-5 łyżkami gorącej wody, aby uzyskać "kisiel lniany".
  4. Do odważnej mąki dodajemy aktywny zakwas chlebowy.
  5. Kiedy nasz zakwas jest młody i boimy się, że chleb może nam słabo wyrosnąć dodajemy więcej zakwasu - około 200 g. Natomiast gdy nasz zakwas jest dojrzały i ładnie bąbelkuje możemy dodać go mniej - około 150 g.
  6. Do masy chlebowej dodajemy siemię lniane.
  7. Na tym etapie będziecie potrzebować trochę siły, gdyż dokładne wymieszanie ciasta nie jest wcale łatwe.
  8. Dolewamy połowę (około 200 ml) ciepłej wody i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dolewamy pozostałą część wody.
  9. Ilość dodanej wody będzie ściśle zależała od mąki i jej zdolności wiązania wody, dlatego możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej wody niż podałam w przepisie.
  10. Uwaga! Ciasto powinno wyjść gęste i klejące :)
  11. Foremkę dokładnie smarujemy olejem i wysypujemy mąką.
  12. Do przygotowanej formy przekładamy ciasto. Możemy pomóc sobie plastikową lub ceramiczną łyżką. Ciasto powinno sięgać połowy wysokości foremki.
  13. Przełożone ciasto wygładzamy dłońmi zwilżonymi w wodzie.
  14. Tak przygotowany chlebek przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4-5 godziny.
  15. Chleb powinien nam ładnie wyrosnąć do wysokości foremki.
  16. Jeśli używamy młodego zakwasu możemy pozostawić chleb do wyrośnięcia nawet na 6 godzin.
  17. Wyrośnięty chlebe skrapiamy wodą i wkładamy do nagrzanego do 200-210 stopni Celcjusza piekarnika (bez termoobiegu). Pieczemy 50-60 minut.
  18. do piekarnika wkładamy także małe naczynko żaroodporne z wodą
  19. w trakcie pieczenia możemy od czasu do czasu chleb spryskać wodą, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
  20. Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 5 minut, a następnie wyjmujemy z foremki. Wierzch chlebka spryskujemy wodą i pozostawimy do całkowitego wystygnięcia.
  21. chleb najlepiej studzić na kratce do studzenia ciasta
Rozkoszujemy się pysznym domowym chlebkiem :)

A tak wygląda nasz chlebek :D

Smacznego!

Rejestracja telefoniczna w godz. 9.00-18.00 pod numerem:

+48 727 - 932 - 978

Skontaktuj się!

Z chęcią odpowiemy na Twoje wszystkie pytania!