Domowy żytnio-pszenny chleb na zakwasie - przepis krok po kroku
04-11-2025 10:31
Jeśli udało Ci się wyhodować Twój zakwas chlebowy przyszła pora na pieczenie pysznego, domowego i chrupiącego chleba :) Dokładny przepis i sposób wykonania przedstawiamy w naszym wpisie.
Przepis na domowy chleb na zakwasie
Wiemy, że nie możecie się już doczekać przepisu, więc nie bedziemy przedłużać i owijać w bawełne. Gwarantujemy, że jak raz upieczecie chleb z tego przepisu to na stałe zagości on na Waszych stołach. 
Składniki na jeden duży chleb:
- 400 g mąki żytniej typ 720,
 - 100 g mąki pszennej typ 1850,
 - 150 - 200 g aktywnego zakwasu,
 - 100 g dowolnych nasion i pestek (u nas słonecznik, pestki dyni, sezam, czarnuszka),
 - 20 g siemienia lnianego (2 łyżki),
 - 2 łyżeczki soli,
 - 400-450 ml ciepłej wody.
 
Akcesoria niezbędne do samodzielnego wypieku chleba:
- miska,
 - drewniana łyżka,
 - foremka keksówka,
 - czysta ściereczka kuchenna,
 - pędzel kuchenny,
 - olej rzepakowy,
 - żaroodporna miseczka z wodą.
 
Przygotowanie pysznego i chrupiącego chleba:
- W jaki sposób przygotować zakwas do wypieku chleba dowiesz się z naszego poprzedniego poradnika --> kliknij tutaj
 - Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i 100 g dowolnych nasion. Mieszamy.
 - Siemię lniane zalewamy 4-5 łyżkami gorącej wody, aby uzyskać "kisiel lniany".
 - Do odważnej mąki dodajemy aktywny zakwas chlebowy.
 - Kiedy nasz zakwas jest młody i boimy się, że chleb może nam słabo wyrosnąć dodajemy więcej zakwasu - około 200 g. Natomiast gdy nasz zakwas jest dojrzały i ładnie bąbelkuje możemy dodać go mniej - około 150 g.
 - Do masy chlebowej dodajemy siemię lniane.
 - Na tym etapie będziecie potrzebować trochę siły, gdyż dokładne wymieszanie ciasta nie jest wcale łatwe.
 - Dolewamy połowę (około 200 ml) ciepłej wody i całość dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Powoli dolewamy pozostałą część wody.
 - Ilość dodanej wody będzie ściśle zależała od mąki i jej zdolności wiązania wody, dlatego możesz potrzebować trochę więcej lub trochę mniej wody niż podałam w przepisie.
 - Uwaga! Ciasto powinno wyjść gęste i klejące :)
 - Foremkę dokładnie smarujemy olejem i wysypujemy mąką.
 - Do przygotowanej formy przekładamy ciasto. Możemy pomóc sobie plastikową lub ceramiczną łyżką. Ciasto powinno sięgać połowy wysokości foremki.
 - Przełożone ciasto wygładzamy dłońmi zwilżonymi w wodzie.
 - Tak przygotowany chlebek przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 4-5 godziny.
 - Chleb powinien nam ładnie wyrosnąć do wysokości foremki.
 - Jeśli używamy młodego zakwasu możemy pozostawić chleb do wyrośnięcia nawet na 6 godzin.
 - Wyrośnięty chlebe skrapiamy wodą i wkładamy do nagrzanego do 200-210 stopni Celcjusza piekarnika (bez termoobiegu). Pieczemy 50-60 minut.
 - do piekarnika wkładamy także małe naczynko żaroodporne z wodą
 - w trakcie pieczenia możemy od czasu do czasu chleb spryskać wodą, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
 - Upieczony chleb wyjmujemy z piekarnika. Odstawiamy na 5 minut, a następnie wyjmujemy z foremki. Wierzch chlebka spryskujemy wodą i pozostawimy do całkowitego wystygnięcia.
 - chleb najlepiej studzić na kratce do studzenia ciasta
 
Rozkoszujemy się pysznym domowym chlebkiem :) 
A tak wygląda nasz chlebek :D
Smacznego!